Пловдив и регионът ще бъдат изправени пред сериозна криза с боклука - предупреди кметът Славчо Атанасов. Причината е вероятността нови 30 хиляди тона софийски отпадъци да бъдат насочени към сметището край Цалапица.

Атанасов се позова на проектопостановление на Министерския съвет, според което се предвижда част от столичните бали да бъдат обработвани в няколко депа на територията на страната, сред които тези в Цалапица и в Карлово.

Според проектопостановлението се предвижда в Цалапица да постъпят 30 хиляди, а на сметището в Карлово - 60 хиляди тона боклук. Кметът на Пловдив категорично възразява срещу получаването на още отпадъци, като припомня, че пловдивчани са били излъгани от правителството за компенсациите срещу приетите последно 100 хиляди тона софийски бали. Славчо Атанасов настоява този път Министерският съвет изцяло да поеме отговорността за решението си пред пловдивчани и хората от съседните села.

Той е категоричен, че с определените за цалапишкото депо нови количества отпадъци се нарушава Законът за управление на отпадъците. И по-конкретно - с влезлите в сила последни промени държавата може да изпрати отпадъци в размер на 10 на сто от свободния капацитет на дадено сметище.

Изчисленията сочат, че свободният обем на депото в Цалапица е 120 000 тона, следователно може да се вземе едностранно решение за депониране само на 12 хиляди, но не и на 30 хиляди тона.

Източник: БНР