Американският милиардер Джордж Сорос поиска Франция да "прекрати масовото експулсиране на роми", като призова Европейския съюз да създаде широк план за интегрирането им, съобразен с "мащаба на проблемите", които изпитва това малцинство.

"Извършваното в момента от Франция експулсиране на роми рискува да бъдат нарушени френските и европейските закони", съобщава Сорос в комюнике. "Мъже, жени и деца в Европа не могат да бъдат гонени заради етническия си произход без съдебен процес, който да установи дали са извършили престъпление или не", допълва той.

Франция втвърди политиката си към ромите от Източна Европа в края на юли, като разруши десетки лагери, в които те живееха. Според френския министър на имиграцията Ерик Бесон около 635 роми са били върнати в Румъния и в България от 28 юли насам в рамките на процедурата за "доброволно завръщане".

Джордж Сорос, който е президент на фондация, подпомагаща ромското население в Източна Европа, смята обаче, че Франция "има право да призова държавите по произход, в случая Румъния и България, да приложат мерки за осигуряване на по-голям достъп до работни места" на ромите.

"Но мащабът на проблемите изисква широк и ефективен план на равнище Европейски съюз за интегрирането на ромите", смята Сорос. Според него структурните фондове на ЕС, които вече се използват за финансирането на програми за подобряване на условията за живот и за професионално квалификация, трябва да предоставят също така средства за "образованието от най-ранна възраст".

"Европейците не могат да си позволят да загубят ново поколение роми като се има предвид, че през 2015 г. една трета от навлезлите на пазара на труда в страна като Унгария ще бъдат роми", категоричен е Сорос. Фондацията на Сорос (Отворено общество) съобщава, че е предоставила близо 150 милиона долара за програми за интегрирането на ромите от Източна Европа.

Източник: БГНЕС