Световното търсене на злато през второто тримесечие на 2010 г. се е увеличило с 36% до 1050 тона, се казва в аналитичен обзор на The World Gold Council.

Търсенето на благородния метал нараства преди всичко заради растящия интерес към него като инвестиция.

"Инвестиционното търсене през второто тримесечие се усилва заради неясните перспективи за възстановяване на световната икономика и страховете на инвеститорите от дълговите проблеми на Европа", се посочва в обзора.

През последните няколко години по-висок ръст на инвестиционното търсене на злато бе отбелязан само през първото тримесечие на 2009 г. Средната цена на златото през второто тримесечие на 2010 г. продължава да расте и достигна нов рекорд от 1261 долара за унция.

Златото поскъпна и в редица местни валути, което в страните с неустойчива икономика влияе негативно върху бижутерийната индустрия. По данни на WGC световното предлагане на злато през второто тримесечие е достигнало 1131,4 тона.

Това представлява увеличение в сравнение със същия период на миналата година със 17%. Добивът на злато е нараснал с 5% до 658.5 тона.

Търсенето през зялата 2010 г. ще бъде устойчиво, на първо място благодарение на търсенето от бижутерийния отрасъл на Индия и Китай, прогнозират от WGC.

Освен това нестабилността на икономиката в краткосрочна перспектива ще даде тласък на търсенето на благородния метал, смятат експертите.

Източник: БГНЕС