Няма по-голямо бедствие от жената по време на криза. Дамите не умеят да пестят и продължават да харчат за дрехи и козметика, сочат данните на Националния статистически институт за 2009 г.

Цяла година трябва да работим, за да си купи 99 чифта мъжки обувки, или 23 мъжки костюма, или 7 телевизора.

Това сочат данните на НСИ за доходите през 2009 г. и покупателната способност на домакинствата. 418.67 лв. е средният месечен доход на човек през миналата година. Средната заплата е по-висока, но в средния доход влизат и получените пенсиите и социални помощи.

Дрехите на дамите като цяло явно са по-евтини, защото със същия годишен доход те могат да си купят 114 чифта обувки или 53 костюма.

Заради кризата българските мъже са свили покупките си на дрехи и техника за дома. Всеки 100 домакинства, колкото има в един средно голям блок, са си купили 2.4 телевизора през миналата година при средна цена 500 лв.

През 2007 г., преди световната криза да засегне страната ни, домакинствата в същия блок са си купили 4.2 телевизора със средна цена 322 лв.

Мъжете в целия блок през миналата година са си купили 53 панталона и 18 ризи. Докато през 2007 г. същите мъже от 100-те домакинства са купили 63 панталона и 30 ризи. Техните съпруги обаче не са усетили така кризата и липсата на пари в семейния бюджет.

Дамите в блока са си купили 118 блузи и ризи, както и 17 връхни дрехи през миналата година. С точно толкова дрехи са попълнили гардероба си и две години по-рано. А покупките на рокли в блока дори са се увеличили от 10 на 11, въпреки че средната им цена се е вдигнала от 44 лв. на 50 лв.

Докато мъжете през последните две години купуват и по-малко кожени обувки (от 72 чифта за целия блок на 64 чифта), дамите не се лишават от това удоволствие.

Жените в блока през миналата година са си купили 110 чифта кожени обувки, което е дори малко повече, отколкото преди две години, когато кризата не се усещаше. Цените също стимулират дамите да пазаруват повече.

Средната цена на дамските костюми е 67 лв., докато на мъжките е над два пъти по-висока - 154 лв., сочат данните на НСИ. Свиването на продажбите на мъжки дрехи е довело до скок на цената на техните костюми с 30% за две години.

Източник: в. Стандарт