Горещото руско лято на пазара на ваканционни имоти продължава. Втора година поред. Руските специализирани сайтове нонстоп гърмят, че България остава № 1 като най-търсена дестинация от купувачите на втори дом в чужбина.

Поискахме данни от БНБ, за да облечем с факти руската инвазия. Какво се оказа - от началото на 2009 г. до края на юни 2010 г. лица от Русия са купили апартаменти и къщи на стойност 199 млн. евро. Няма да е пресилено да се каже, че след отлива на британците братушките трайно окупираха първото място като чуждестранни инвеститори в недвижимости у нас.

За първото полугодие на т. г. общо чужденци са вложили 98.5 млн. евро в наши имоти. От тях почти половината са сделки с руснаци - 45 млн. евро.

През последните месеци поевтиняването на еврото спрямо рублата направи по-изгодно инвестирането на московчани в страни от Европейския съюз. През м. г. имот за 50 000 евро у нас е излизал 2.25-2.30 млн. рубли на руснаците, докато през т. г. сумата е паднала с 15-17% до 1.9 млн. рубли.

"В голямата си част руският клиент идва през лятото, за да си почине и да се ориентира с особеностите на пазара, с цените. Едва след края на сезона пристъпва към покупка.

Затова очакваме и силни месеци до края на годината", коментира Катя Ценова, изпълнителен директор на "Партнер Болгария" - компания, специализирана в работа с рускоезични клиенти.

"Пазарът с руснаци е по-добър от миналогодишния", коментира Веселина Иванова, която управлява "Файв стар инвестмънтс". Като нова тенденция тя определи търсенето на качествени градски имоти с отлично местоположение от руснаци, особено във Варна.

За първи път т. г. Иванова е засякла и по-масови сделки у нас от нискобюджетни клиенти, търсещи имоти между 10 хиляди и 25 хиляди евро.

Катя Ценова също заяви, че вече има интерес не само към морските курорти, но и към градски имоти във Варна и Бургас. Според нея проблемите със замразените комплекси могат да са пречка за руския купувач. Вече не били малко клиентите, които се оплаквали, че жилищата им стоят недовършени с месеци. Имало и заведени дела срещу инвеститори.

Източник: в. Труд