Цената на петрола днес продължава да расте, достигайки близо 73 долара за барел в Азия, след като регионалните фондови пазари бележат ръст, а спадът в цената на черното злато напоследък привлича повече купувачи, информира AP.

Цената на суровия петрол със срок на доставка през октомври нараства с 32 цента до 72.93 долара за барел в електронната търговия на Нюйоркската търговска борса. Контрактът поскъпна с 89 цента до 72.52 долара за барел вчера.

Цената на петрола се е понижила с около 11.5% от около 82 долара за барел по-рано този месец, след като все повече доказателства за забавящата се щатска икономика предполагат, че търсенето на петрол и бензин ще остане слабо.

Анализатори смятат, че ако цената на петрола падне под 70 долара за барел, ОПЕК ще предприеме действия за намаляване на доставки на следващата си среща през октомври.

Ръстът в цената на петрола идва в момент, когато цената на природния газ пада. Някои анализатори смятат, че много трейдъри са заложили, че цената на суровия петрол ще падне под 70 долара за барел, докато цената на природния газ няма да се понижи под около 4 долара за 1 000 куб. фута. Когато цената на газа обаче падна под това ниво трейдърите са започнали да купуват петрол, за да покрият залозите си и да избегнат загуби.

Цената на газа днес нараства с 4.8 цента до 3.919 долара за 1 000 куб. фута.

Цената на природния газ се очакваше да да се повиши през това лято с началото на ураганния сезон и проблемите около добива в Мексиканския залив. Това обаче все още не се е случило и огромното предлагане на природен газ оказва натиск върху нея.