Германският канцлер Ангела Меркел е подложена на сериозен натиск от собствената си партия за увеличаване на данъците на богатите граждани.

Това обаче може да доведе до нови конфликти в управляващата коалиция на Меркел, прогнозира Ройтерс.

Хиляди хора участваха в протести това лято срещу плановете на десноцентристкото правителство да ореже милиарди евро от социалните фондовете за безработни, без да бъде въведена подобна тежест за другия полюс на обществото.

Високопоставени фигури от консервативния Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел призоваха канцлера да обмисли по-високи данъци за богатите, за да не се превърне стабилния спад на популярността на правителството в свободно падане преди изборите в шест провинции догодина.

По-високи данъци за богатите обаче биха довели до сблъсък между ХДС и по-малкия коалиционен партньор - Свободната демократическа партия - либерали (СвДП), която е бизнес ориентирана. Нейната кампания за намаляване на данъците през 2009 година им отреди рекорден дял от гласовете, а Маркел получи десноцентристко мнозинството.

Проучванията показват, че общественото безпокойство за орязването на социалните разходи стимулира възраждащи се леви опозиционни партии, които от години настояват за по-високи налози за богатите, подкрепени от кампаниите на редица видни германци. "По някакъв начин сме станали данъчно убежище", каза Дитер Лемкул, пенсиониран милионер, който участва в инициативата за данък за богатите, засягащ германци с активи на стойност най-малко 500 000 евро.

В Германия няма официален данък върху богатството от 1997 година. Защитниците на такъв данък изтъкват, че според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Германия събира приходите от данъци върху активи, наследство и имущество, съответстващи на един процент от брутния вътрешен продукт (БВП), което е наполовина от средното за ОИСР.

През следващите месеци левоцентристката Социалдемократическа партия и Зелените трябва да представят отделни планове за данък върху богатството. Върховният съд на Германия отхвърли предишен данък, тъй като начинът, по който някои активи са оценени, е противоречал на конституцията.

Източник: БТА