Правителството на САЩ трябва да предприеме стъпки за запазването на AAA рейтинга на страната, заявява Джон Чембърс от Standard & Poor's Ratings в интервю за Dow Jones Newswire, цитиран от Reuters.

Предприетите мерки в отговор на препоръките на щатската Комисия по фискална дисциплина, ще бъдат от съществено значение за начина, по който S&P разглежда кредитния рейтинг на САЩ.

"Много важно за кредитния рейтинг на САЩ е Конгресът внимателно да обмисли това, което комисията предлага," казва Джон Чембърс, който е председател на Комисията по държавни рейтинги към S&P. "Много важно е Конгресът да направи необходимите стъпки."

S&P запазва AAA рейтинга на САЩ със стабилна перспектива, което означава, че няма голяма вероятност от промяна в близко бъдеще.

От рейтинговата агенция обаче многократно предупреждават за огромния бюджетен дефицит на страната и за задълженията й, наричайки всичко това предизвикателство за правителството.

Дейвид Биърс, който оглавява световния отдел по държавните рейтинг на S&P, обяви през юли, че САЩ не разполага с неограничена фискална гъвкавост и най-доброто развитие за страната би било, ако дългът като съотношение към БВП достигне своя връх на ниво от около 80%, въпреки че има вероятност и да надхвърли 100%.

"Не смятаме, че политическите решения за справянето с проблемите около публичните финанси могат да бъдат отлагани вечно," казва Биърс.

В интервюто си Чембърс също така изразява несъгласие с критиките от страна на Ирландия по отношение на скорошното понижаване на рейтинга на страната.

Според Чембърс S&P не счита лошите кредити, които агенцията за управление на активи на ирландското правителство купува от банките, като ликвидни активи в краткосрочен план. Той обаче добавя, че по-нататъшни действия спрямо рейтинга на Ирландия са малко вероятни в краткосрочен план.