За една година броят на децата милиардери в Русия е нараснал 1.5 пъти, а съвкупното им състояние се е удвоило, твърдят експерти от руското сп. "Финанс", които правят всяка година класация на най-богатите наследници в страната.

Рейтингът включва наследници, чието условно състояние - богатството на родителите, разделено на всички законни деца - надхвърля един милиард долара. Както преди година, най-богатото дете е Юсуф Алекперов, синът на Вагит Алекперов, президентът на "Лукойл".

Изданието уточнява, че Алекперов-младши е единственото отроче на магната, затова е "обречен да оглавява списъците на най-богатите наследници". Този февруари състоянието на Алекперов-старши бе оценено на 10.65 млрд долара. Миналата година Юсуф Алекперов бе потенциален наследник на 7,6 млрд. долара.

Второ място в класация заема също единствено дете в семейството - синът на Алексей Кузмичев, един от основателите на холдинга "Алфа-Груп". Състоянието на наследника му, чието име и възраст не се споменават, за една година е нараснало от 3.05 до 7.1 млрд долара. През 2009 г. местата от 3-то до 6-то включително заемаха децата на Роман Абрамович, бившият губернатор на Чукотка и съсобственик на металургичния концерн "Евраз Груп".

Пълният списък ще бъде публикуван в броя на списанието, който ще излезе на 30 август. Агенция РИА "Новости" обаче твърди, че третото място се заема от Марина и Пьотр Дерипаска - наследниците на Олег Дерипаска, собственик на алуминиевия концерн "Русал". Тази година състоянието на Дерипаска е оценено на 13.8 млрд долара. Миналата година той е било едва 4.9 млрд долара, което отреди на Марина и Пьотр 13-14-то място.

Източник: БГНЕС