Полша бележи най-значимия стопански растеж в Европа. Анализатори на американската банка JP Morgan завишиха на 3.5% прогнозата си за икономическия ръст на страната за 2010. Този възход изненадва и най-големите оптимисти.

"Ние сме в началото на нов стопански цикъл", ликува твърде мълчаливият иначе милиардер Роман Каркосик. Ако прогнозите се изпълнят, Полша отново ще бъде на върха на Европа по стопански прираст. Докато съседите затънаха в рецесия, Полша, като единствена страна от Европейския съюз, отбеляза за кризисната 2009 ръст от 1.7 процента.

Няма и следа от миналото

Само допреди четвърт век Полша минаваше в Източния блок за страната с най-мизерното снабдяване. Понятието "полска икономика" минаваше за синоним за една напълно нефункционираща система. Днес потреблението е движещата сила за икономическото чудо край Висла. Със своите 38 милиона жители Полша е шестият по значимост вътрешен пазар в Европейския съюз. Навсякъде огромни търговски центрове привличат клиенти. Потребителската треска в Полша окриля цялата икономика. Частното потребление допринася за 60 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Делът на външната търговия обаче е сравнително малък, поради което Полша не бе засегната от световната стопанска криза толкова остро, както съседна Германия например.

След влизането в Европейския съюз преди шест години полската икономика се развиваше умерено, без да бъде раздувана с кредити на международни донори. "По този начин нашата икономика стана значително по-устойчива срещу катаклизми на кредитните пазари", казва говорителка на полското министерство на стопанството.

Допълнителен импулс се очаква от Европейското първенство по футбол през 2012, което ще се състои в Полша и Украйна. В момента се инвестират много пари в инфраструктурата и особено в строежа на магистрали.

Еврото ще почака

Междувременно премиерът Доналд Туск отложи за най-рано 2015 заплануваното въвеждане на еврото. Собствената икономическа сила промени нагласата в страната спрямо европейската парична единица. В демоскопско изследване през април само 41 процента от поляците се обявиха за въвеждане на еврото, докато миналата година за това пледираха 52%.

Но за да изпълни критериите за еврозоната, премиерът Доналд Туск и без това трябва най-напред да овледее ужасяващия дефицит в държавния бюджет. За да запълва бюджетни дупки, правителството продава в момента свои дялове в 800 предприятия, между които също и участието си във Варшавската борса.

Източник: Дойче Веле