Съединените щати отбелязват днес пет години от деня, в който югоизточното крайбрежие беше опустошена от най-разрушителния в историята на страната ураган - Катрина, съобщи бТВ.

Най-тежки поражения от бедствието понесе град Ню Орлиънс, щата Луизиана. Осемдесет процента от територията на града, който се намира под морското равнище, се оказа потопена под водата.

Тропическият ураган, в чийто епицентър вятърът достигна скорост от 240 километра в час, засегна и щатите Флорида, Алабама и Мисисипи. Стихията от 29 август 2005 г. отне живота на стотици, разрушени бяха 58 нефтени платформи в Мексиканския залив, а икономическите щети се оценяват на 81 млрд. долара.

Очаква се днес в Ню Орлиънс да пристигне президентът Барак Обама. Според публикация във вестник "Ню Йорк таймс", въпреки че много от училищата, болниците и домовете в града са възстановени, около 50 000 или 27% от жилищата в града продължават да пустеят, след като около 100 000 оцелели от урагана жители не са се върнали в Ню Орлиънс.

По данни на вестника в момента населението на града възлиза на 355 000 души или три четвърти от предишния брой на жителите.