Едно от най-авторитетните финансови издания Global Finance публикува своята традиционна годишна класация на най-сигурните банки в света.

Банковата стабилност все още е от основна важност за компаниите и инвеститорите, а дълговата криза в Европа и опасенията около перспективите пред световната икономика отново привличат вниманието върху нея, казват от изданието.

До известна степен е успокояващо, че 45 от 50-те най-сигурни банки в света запазват мястото си в класацията и през тази година.

Банките, които са успели да изчистят счетоводните си баланси и да подсилят капиталовите си позиции, са сред най-високо класираните. В много от случаите лошите кредити са били намалени значително.

Няколко основни британски банки се връщат отново в класацията, въпреки че много от големите банки, които изпаднаха от класирането по време на кредитната криза, все още отсъстват от него.

Подреждането е изготвено въз основа на сравнение на дългосрочните кредитни рейтинги и активите на 500-те най-големите банки в света. От изданието са използвали рейтингите на агенциите Standard&Poor's, Moody's и Fitch.

Само две от класираните в челната двайсетица банки развиват дейност в България. Това са френските BNP Paribas и Credit Agricole (собственик на Емпорики Банк - България ЕАД)

Ето и кои са 20-те най-сигурни банки в света за 2010 г. според Global Finance:

20. Credit Agricole (Франция)

19. HSBC Holdings (Великобритания)

18. BNP Paribas (Франция)

17. ASB Bank (Нова Зеландия)

16. Australia and New Zealand Banking Group (Австралия)

15. Toronto-Dominion Bank (Канада)

14. Banco Santander (Испания)

13. Commonwealth Bank of Australia (Австралия)

12. Westpac Banking Corporation (Австралия)

11. National Australia Bank (Австралия)

10. Royal Bank of Canada (Канада)

9. NRW.Bank (Германия)

8. KfW (Германия)

7. Nederlandse Waterschapsbank (Холандия)

6. Landeskreditbank Baden-Wuerttemberg - Foerderbank (Германия)

5. Rabobank Group (Холандия)

4. Landwirtschaftliche Rentenbank (Германия)

3. Zuercher Kantonalbank (Швейцария)

2. Bank Nederlandse Gemeenten (Холандия)

1. Caisse des Depots et Consignations (CDC) (Франция)

В класацията на Global Finance по отделни региони две чешки банки оглавяват подреждането в Централна и източна европа (ЦИЕ). Това са Ceska Sporitelna и Komercni Banka, които заемат първо и второ място, респективно.

Словенската Nova Ljubljanska Banka оформя челната тройка, докато четвъртата и петата най-сигурни банки в ЦИЕ са Bank Polska Kasa Opieki (Полша) и Ceskoslovenska Obchodni Banka (CSOB) (Словакия), респективно.