„Търговията на БФБ продължава да е без ясна посока и при относително ниски обеми, като се изключат някои отделни сделки. Индексът SOFIX консолидира в границите 380 - 400 пункта. Станалото вече традиция в края на всеки месец да наблюдаваме известен оптимизъм се повтори и през вчерашната сесия", коментира за Profit.bg Александър Маджиров, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт.

„Отчетите на дружествата в по-голямата си част изненадваха позитивно инвеститорите. Естествено експортните компании отчетоха най-сериозно възстановяване на приходите и печалбите (ЕМКА. Елхим Искра, ХЕС и др.). Фармацевтичните дружествата продължават да показват стабилни резултати, като Биовет отчете няколко пъти по-висока печалба спрямо миналата година", добави експертът.

Според него компаниите, свързани с производството на цигари, също отчетоха доста добри резултати в резултат на износа, които са реализирали през първите шест месеца на годината.

„Именно тези предприятия имат и най-добро представяне на борсата. Много от дружествата се търгуват на атрактивни нива, но рисковете от забавяне на възстановяването в Западна Европа се засилват, като на този етап е рано да се отхвърли напълно сценария за двойно дъно", каза в заключение Александър Маджиров.

Вчера станахме свидетели на обрат в движението на българските индекси. Въпреки негативното начало на борсовата сесия във вторник, основните пазарни индикатори на БФБ приключиха редовната търговия на зелено.

Стойността на SOFIX се повиши с 0.44%, на 388.95 пункта, а тази на BG 40 с 1.21 на сто, до 111.95 пункта. Ръст имаше и при BG TR30 (+0.50%, 293.38 пункта). Единствен BG REIT остана под нивото си от понеделник, като се понижи с 0.51%, на 40.70 пункта.

Общият оборот на регулиран пазар достигна 1.54 млн. лв. През деня се прехвърлиха 290 000 акции от капитала на Велграф Асет Мениджмънт при единична цена от 2.28 лв. От сделки с акции на АДСИЦ се дължат близо 116 хил. лв.

През деня се търгуваха акции от 73 емисии. Ръст в цената имаше при 32 от книжата.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!