Обикновеният човек трудно може да си представи колко пари са 1 милиард долара, но не му се и налага - 99.999% от нас никога няма да имат толкова, пише „Форбс".

В света в момента има 1 011 милиардера от общо 7 милиарда души.

Колко години му трябват на човек, за да събере един милиард, ако има най-обикновена работа?

Финансовите издания препоръчват човек да пести по 10% от заплатата си всеки месец. Изданието Investopedia изчислява, че ако сте учител в САЩ (средна година заплата 55 210 долара) и заделяте по 10% от заплатата си всяка година (5 521 долара), ще ви трябват около 186 години за да съберете милиард. И това при положение, че започнете да спестявате веднага след като излезете от колежа. С малко повече постоянство ще сте милиардер на възраст 208 години!

Може да ускорите този процес, ако инвестирате в нещо, например във фондовия пазар. Средната годишна възвращаемост на Dow Jones за последните 40 години е 6.68%. Така ако учителите инвестират10% от заплатата си, ще станат милиардери само за 145 години.

Спестяването на милиард за учители явно е трудно. Да видим как стоят нещата за високоплатените професии, като хирург или специализиран лекар. Един анестезиолог в САЩ прави средно 211 750 долара на година. Ако спестява по 10%, ще са му нужни 160 години за да стане милиардер.

Ако инвестира в индексен фонд, този период може да се скъси до 126 години.

За да се посмеем, „Форбс" предлага и информация за други професии: на служител в пощата (средна годишна заплата 48 940 долара) ще са необходими 188 години със спестовна сметка и 146 години на фондовия пазар, на адвокат (средна годишна заплата 129 020 долара) ще са необходими 168 години със спестовна сметка.

Извод: ако целта е милиард - то няма много разлика в това дали сте лекар, учител, адвокат или работите в пощата.

Ами ако печелите по 1 милион на година? Ще можете ли да станете милиардери само със спестяване? Отговорът е „Не".

При доход 1 милион долара ще ви трябват 80 години, за да спестите милиард. Дори и известни спортисти и музиканти, които печелят по милиони на година, много рядко успяват да станата милиардери - Тайгър Уудс е единственият спортист-милиардер, а Мадона е на път да стане първата милиардерка в поп-музиката, но още не е успяла.