Заем от МВФ определено няма да вземаме нито тази, нито следващата, нито по-следващата година, а необходимостта от еврооблигации е въпрос на бюджет 2011 г., заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в кулоарите на парламента.

До края на тази година очакваме положителен растеж, макар и малък и виждаме какво пишат големите рейтингови агенции, а те имат най-добрата информация заедно със Световната банка и МВФ, коментира той. Дянков припомни, че МВФ също даде положителна оценка на България за излизане от кризата до края на годината по време на посещението на негови представители у нас през април-май.

"Г-н Костов е уважаван и опитен политик и винаги трябва да се вслушваме в нещата, които той казва, винаги е хубаво да има и безпристрастно мнение". Така Дянков коментира думите на синия лидер, който каза преди дни, че икономиката заспива, подобно на мечка. "За мен основната оценка на фискалната, финансова и икономическа политика е тази на Мудис, на Фич, на Стандарт енд Пуърс", поясни той.

България е единствена с положителна перспектива в целия Европейски съюз за тази година, според Мудис, напомни Дянков. В икономиката се справяме не по-зле от останалите страни-членки на ЕС, уточни финансовият министър.

Вече имаме увеличение на приходите, особено в митническата агенция, предварителните резултати за август ще ги обявим до ден-два, върна се Дянков на отчетите. Той е убеден, че втора актуализация на бюджета за тази година няма да има. Ще има увеличение на заплатите на служителите в обществения сектор, но ...до края на мандата на правителството, потвърди Дянков. При него няма информация министърът на транспорта Александър Цветков да е обект на проверка от данъчните служби за евентуални нарушения и злоупотреби.

Източник: БГНЕС