Недвижимите имоти в България един ден ще достигнат равнището на цените в Западна Европа - пророкуват експерти. А когато купиш имот в България, автоматично придобиваш и двугодишна виза за ЕС, заедно със семейството си. Това са два от аргументите в обширна публикация за недвижимите имоти в България на независимата руска агенция RWAY (Аруей).

Вече от много време България е сред най-изгодните пазари на недвижими имоти в Европа. В сравнение с други страни, режийните разходи в България са ниски, а равнището на самите експлоатационни услуги - високо. Чуждестранните инвеститори избират България включително и поради това, че българското законодателство ги закриля и разрешава без проблеми да изнасят от страната своите печалби и капитали. Правото на частна собственост в България се зачита стриктно и по исторически причини: в страната дори по време на комунизма съществуваше поземлена частна собственост. България е изгодна за инвестиции в недвижими имоти и поради това, че юридическите процедури са облекчени, а оформянето на собствеността - много по-просто, отколкото в Кипър, Хърватия или Черна гора.

Цените - през пикове и спадове

Само допреди 5 години по нищо не личеше, че българският пазар на недвижими имоти ще се развие толкова бурно. Тогава по българското Черноморие се предлагаха най-вече малки парцели докъм 10-20 декара, а при цена за квадратен метър от 400 до 1200 евро не беше възможно да построиш ренталибен хотел. Въпреки това българските черноморски курорти си останаха много привлекателни, застрояването им (например Слънчев бряг) набра скорост, изникнаха много нови хотели, собственост главно на англичани и германци.

До 2008 година цените на недвижимите имоти в България растяха с по около 80% годишно. Този ръст беше изкуствено завишен заради английските и германските инвеститори и специално разработените за тях програми. От началото на 2005 година в Англия беше пуснато ипотечно кредитиране за пенсионери, които искат да си купят апартамент в България. Така апартаментите, които се строяха в България, бяха пригодени към манталитета на тези купувачи: 40 до 60 квадратни метра с неособено високо качество на архитектурните проекти и изпълнението. Тези имоти в момента се продават на цени около 40-50 хиляди евро и съставляват значителна част от имотите на българския пазар.

През 2008 година на Слънчев бряг се строяха 40 обекта, после обаче дойде кризата и през 2009 строителните обекти в курорта бяха едва два, а тази година - само един. В резултат от кризата цените на имотите в България паднаха с 50 до 70 процента. Замразено беше строителството на хиляди апартаменти, така че в момента на пазара има едва около 500 - с други думи, съществува сериозен дефицит.

Дефицитни са и добрите парцели за ново строителство, като това положение ще се запази през следващите години. За този дефицит има три причини, свързани с приемането на България в ЕС и новия градоустройствен кодекс: Първо: в границите на 100-метровата плажна ивица не може да строи, в границите на 300-метровата - само до три етажа, а в границите на 500-метровата - до 5 етажа. Второ: вече не се допуска трансформирането на селскостопански земи в строителни парцели. А по Черноморието са останали едва 25 километра, където евентуално може да се строи, но земите са все селскостопански. И трето: все още може да се купят парцели в скалисти крайбрежни райони, където обаче няма никаква инфраструктура - инфраструктурата е съсредоточена изцяло в и около курортите.

По-добре в България, отколкото в Сочи

Рано или късно цените на българските недвижими имоти ще се изравнят със западноевропейските. Така че да се инвестира сега в България е много далновидно. Руските компании, които строят по Черноморието, предлагат имоти на стойност около 650 до 900 евро на квадратен метър. Все повече руснаци се интересуват от български имоти, в които могат да развиват бизнес - магазини, ресторанти, офиси и ателиета за услуги.

В края на обширната публикация авторите препоръчват България, като правят сравнение с недвижимите имоти в бъдещата олимпийска столица Сочи. В Сочи цените вече са по-високи, полетът от Москва отнема еднакво време, само че до България има повече самолети и цената е по-ниска. И най-важното: ако купиш имот в България, получаваш и двугодишна виза за ЕС заедно с цялото си семейство.

Източник: Дойче Веле