Обемът на българския износ на пшеница и ечемик се удвои през тази година, след като Русия и Украйна забраниха износа на зърно, съобщава Bloomberg, като се позовава на президента на Асоциацията на зърнопроизводителите в България Радослав Христов.

„Цената на пшеницата скочи с 50% в черноморския регион, след като Русия и Украйна спряха доставките на зърно. Повишеното търсене се дължи и на такива нови вносители като Израел и Южна Корея", заяви Христов.

България изнесе през това лято около 600 хил. т. пшеница от новата реколта, както и близо 300 хил. т. ечемик. Реколта 2010 г., по данни на Министерството на земеделието и храните, е около 3.7 млн. т. пшеница и 780 хил. т. ечемик. Очаква се, че износът на пшеница през тази година ще достигне 1.6 млн. т., при 1.1 млн. т. година по-рано.

Голяма част от експортираното количество се транспортира до Италия, Испания, Египет, Сирия, Иран и Виетнам.

„Високото търсене на ечемик зад граница изчерпа на практика складовите наличности. Търсенето на вътрешния пазар през годината е изключително ниско, защото производителите на добитък и пивоварите правеха дребни покупки", посочи Христов.

На заседание на министерски съвет на Русия в четвъртък, премиерът на страната Владимир Путин заяви, че преразглеждане на забраната върху износа на зърно може да има едва, когато бъде събрана реколтата от следващата година и има повече яснота около зърнения баланс.

Подобно изказване означава, че наложената на 15 август забрана за експорт на зърно може да се удължи до ноември 2011 г., когато обикновено приключва в Русия прибирането на реколтите. Новината за забрана върху износа от страна на Русия доведе до сериозно поскъпване на суровината на борсите, припомня РИА Новости.