Заради ограниченията в бюджета със сигурност ще има промени в дипломатическите служби на страната.

Това каза във Варна министърът на външните работи Николай Младенов.

Той отказа да коментира кои посолства ще бъдат закрити и кога ще стане това. По думите му тази стъпка ще бъде предприета след сериозна оценка.

Първата ни задача е да оптимизираме състава на задграничните мисии, така че да има квалифицирани хора, които да вършат работата по-добре, посочи министърът.

Започва процедура по разглеждане на закриването на задгранични представителства на България, каза през юли Валери Рачев, началник на кабинета на министъра на външните работи. 25 представителства били подложени на разглеждане.

По случая със скандала около изграждането на писта за Формула 1 и потенциалните инвеститори на този проект Младенов коментира, че България развива активна политика в Близкия Изток. Той се надява, че тази ситуация няма да се отрази на отношенията ни с останалите арабски страни.

Имайте предвид, че най-големият ръст в износа на страната ни през последните шест месеца е към арабския свят, посочи министърът.

За отвлечените от сомалийски пирати моряци през май от кораба "Панега" той каза, че в интерес на българите е този случай да не се коментира в медиите. Когато имаме какво да кажем по този повод, надявам се това да е за тяхното освобождение, допълни Младенов.

Източник: БТА