В реч пред Европейския парламент тази сутрин председателят на Еврокомисията Жозе Барозу направи равносметка за състоянието на съюза и очерта програма за следващите 12 месеца. Това бе първата равносметка за състоянието на съюза, която той въвежда, по подобие на годишното обръщение на американския президент. Подробностите от Страсбург предава Антоанета Николова.

Основният акцент в изявлението на Барозу бе единството на Съюза пред предизвикателствата като икономическа криза, енергийна и финансова политика, трудовата заетост и сигурността. Двайсет и седемте страни от Европейския съюз или плуват, или потъват заедно, подчерта Барозу. Това се отнася и за националните политики по въпросите на имиграцията и правата на всеки един гражданин, каза той, като засегна бегло темата за ромите.

"Голяма част от политиката за заетостта в съюза остава отговорност на отделните страни. Но ние няма да стоим настрана. Искам Европейски съюз, който помага на гражданите си да откриват нови възможности, Европейски съюз, който е социален и приобщава отделните общности. Това ще бъде Европейският съюз, който ще построим заедно - страните членки, европейските институции и социалните ни партньори", каза Барозу.

Темата за ромите беше подхваната веднага след изказването на председателя на Еврокомисията в коментарите на Верховстад, който обвини френското правителство в популизъм. Спорният въпрос ще бъде дискутиран от евродепутатите днес следобед.

Първото изявление на Барозу за състоянието на Съюза бе предшествано от новината, че евродепутатите ще бъдат глобявани ако отсъстват от пленарните заседания, но това ще стане след като се уточни каква ще бъде процедурата. И без глоби обаче евродепутатите запълниха пленарната зала, за да изслушат равносметката на председателя на ЕК.

Източник: bTV