В първия етап от пробното преброяване на населението и жилищния фонд в Република България, за шест денонощия, през които беше активна Информационна система „Е-преброяване" се преброиха успешно 23 743 души. Най-много хора са преброени в София - 5 968 души.

Следват областите, където от днес започва класическо пробно преброяване с преброителни карти на хартия - Стара Загора (2 694 души), Велико Търново (2 382 души) и Плевен (1 953 души). Във Варна, където работи Подпомагащият център, преброените са 1 950.

Всяко регистрирано лице в системата е преброило средно по 2.9 лица. Почти две трети от регистрираните, които са преброили и своите семейства са на възраст между 20 и 39 години. Към онлайн преброяването по-голям интерес са проявили жените. Регистрираните жени са 9 148, а мъжете - 7 258, информират от пресцентъра на Националния статистически институт (НСИ).

Характерната за българите черта, да вършат всичко в последния момент, се прояви и сега - една трета от преброилите пробно себе си и своите семейства по интернет лица са направили това от 16.00 часа на 6 септември до 08.00 часа на 7 септември, т.е. в последните 16 часа от определения срок, констатират от НСИ

По време на пробното преброяване по интернет в новооткрития Подпомагащ център - Варна на единния национален номер 0700 16 310 бяха получени 664 запитвания.

Най-често задаваните въпроси, по които гражданите са потърсили помощ и разяснения са свързани с:

Проблеми с регистрацията- например при издадена нова лична карта или наличие на стар зелен паспорт;

Липса на улици в селата или преименувани улици, които не излизат автоматично от списъка, зададен предварително в системата.

Трудност при разбиране и попълване на въпросите, свързани със състава на домакинствата и семействата;

Кога и къде ще се набират преброители за същинското преброяване;

Какви документи трябва да се представят и др.

Информационна система „Е- преброяване" беше спряна в 08.00 часа на 7 септември. В същия час в предварително определени квартали на областните центрове Плевен, Велико Търново и Стара Загора и град Дебелец край Велико Търново, село Гривица Плевенско и селата Габарево и Копринка област Стара Загора започва класическо пробно преброяване с анкетьори, което ще продължи до 20.00 часа на 14 септември.

Анкетьорите ще се легитимират със специални карти, като самоличността им може да се проверява и чрез обаждане в Подпомагащия център на единния национален номер 0700 16 310.