С промените в Закона за автомобилните превози се предвижда въвеждане на пределни цени на таксиметровите услуги в страната, които ще се определят от общините и общинските съвети. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

По думите му у нас има около 1 000 таксита, които возят на спекулативни цени. Министър Цветков отбеляза, че никъде в Европа няма такова негативно явление, като у нас и даде пример за цена от 100 лева за таксиметров превоз от летището до центъра на София. Той подчерта, че от подобни цени страда не само имиджът на страната ни, но и доверието към таксиметровите услуги. Досега не бяха взети никакви мерки, за да се спре ограбването на гражданите от недобросъвестни таксиметрови шофьори, коментира министърът на транспорта.

Той предположи, че с въвеждането на пределните цени на таксиметровите услуги, броят на таксиметровите компании ще се увеличи значително.

На всички общини ще им бъде предоставена методика, по която могат да формират своите пределни цени на таксиметровите услуги, каза министър Цветков. В отговор на въпрос той заяви, че право и отговорност на всяка община е да определи съответните пределни цени на таксиметровите превози.

Министърът на транспорта посочи, че вероятно от догодина ще влязат в сила пределните цени на таксиметровите услуги.

Източник: БТА