Хазартът е наричан порок, вреден навик и дори престъпление. Не всички комарджии обаче са престъпници или хора, извън закона.

Всъщност, хазартът сам по себе си е просто една игра, начин да си прекараш времето и евентуално, да спечелиш малко пари.

Мнозина считат фондовия пазар също за вид хазарт.

Много известни личности са фенове на хазарта. На масата за покер дори се е родил сандвичът. Това станало през 18-ти век. Английският държавник Джон Монтагю, който бил запален играч, дори не искал да става от масата за да се храни и наредил на слугите си да му носят парче месо между два комата хляб. Така се появил известния на всички сандвич.

Вижте още шест от най-известните комарджии в историята:

6. Рене Декарт

Известният философ и учен е живял между 1596 - 1650 г. Декарт дори мислел да си изкарва прехраната с комар, след като завършил право и излязъл от армията. Светът обаче е щял да го запомни с друго.

Декарт е известен като бащата на „модерната философия". Негови са думите „Мисля, следователно съществувам."

5. Чарлз II

Той бил известен като „веселият крал" и обожавал хазарта. По време на неговото управление с хазарт основно се заминавал не само Кралският двор, но и цяла Англия, като популярността му била отнесена дори до Северна Америка.

4. Казанова

Днес името му се свързва най-вече с любовните му авантюри. През 19 век обаче, Казанова в бил виден общественик. Той бил адвокат, писател, пътешественик и разбира се... комарджия. Известен е като човек, който може всичко. Той посещава Волтер в Швейцария, дуелира се с полски княз, в Русия обсъжда с Екатерина Велика реформата на календара...

Когато бил на 21 възнамерявал да направи от комара своя професия, но се отказал, защото по собствените му думи, му липсвала способността да се откаже, когато е време.

Казанова играел на лотария, както и на десетки други, известни за времето си игри.

3. Лудия Бил Ханкок

Бил Ханкок е американска легенда. Той е известен като герой от войната и законодател. Прекарал е голяма част от живота си в защита на другите от престъпници и несправедливост.

В същото време, бил заклет комарджия и по-специално фен на покера. Той често вадел револвер, ако подозира, че го мамят. Убит е точно по време на игра на покер от съзаклятници, които са му устроили капан. Той си е спечелил много врагове, след като се присъединил към борбата за отменяне на робството в Юга. Според легендата, след като бил застрелян, той паднал от стола и изпуснал картите си. Сред тях били двойка аса и двойка осмици, които се наричали „ръката на мъртвеца" точно заради този случай.

2. Ф. Достоевски

Достоевски е един от най-известните комарджии. Дори се говори, че написал последната глава от „Престъпление и наказание" за няколко дни, защото му трябвал спешен аванс от издателя, за да покрие дълговете си.

Той казвал, че рискът и пристрастяването, които усещал по време на игра го вдъхновявали за книгите му.

1. Клод Моне

Благодарение на парите, спечелени от хазарт, той имал възможност да напусне работата си и да се отдаде на изкуството. Ако през 1891 той не бе спечелил еквивалента на 13 450 долара от Френската лотария, може би Светът щеше да остане без някои от най-добрите импресионистични творби.