Размерът на минималната работна заплата да остане 240 лв. - това е предложението на Министерството на финансите от гледна точка на това, че сме в период на излизане от икономическа криза, такива са възможностите на хазната за следващата година.

Това заяви днес финансовият министър Симеон Дянков в кулоарите на парламента, след като бе изслушан от депутатите в пленарна зала за състоянието на резерва на здравната каса.

Предложението да се плащат пари над 5000 лв. само по банков път също е отворена тема за дискусия, за това ще се говори надълго и нашироко през следващия месец-месец и половина, допълни той. То е част от политиката на правителството за изсветляване на икономиката и винаги трябва да се съобразяваме и с това колко струват тези предложения, отбеляза Дянков.

Голяма част от предложените промени в данъчните закони са във връзка с европейски директиви, каза той. Това е наше задължение, което сме поели през 2006 г., а ЕК само ни напомни за втори път да го изпълним, защото иначе ще има голяма финансова санкция, уточни той. Аз определено не искам да плащам големи глоби, категоричен бе финансовият министър.

Днес в 11 ч. при министър Трайков ще имаме среща с браншовите организации да мислим по какъв начин това може да стане, съобщи той. Положителното в случая е от такава промяна по-малките и средни хотели, които се занимават главно с неорганизиран туризъм, всъщност, ще спечелят, заключи Дянков.

Източник: БГНЕС