Днес 66% от американците са с наднормено тегло, 33% са със свръхтегло, застрашаващо здравето им, а 4.7% са с 50 или повече килограма над здравословния максимум.

Какво щеше да бъде различно, ако Америка нямаше този проблем?

Това щеше да спести милиарди долари, да изкорени диабета и да остави хиляди лекари без работа.

И това не е всичко, McDonald нямаше да бъде бизнес чудо, а продуктивността на населението щеше да се увеличи.

Известно е, че затлъстяването струва пари на нацията, но точно колко?

Според портала MSN Money, ако нямаше дебели хора, спестяванията от бензин, храна, здравеопазване, дрехи и др, щяха да достигнат 487 млрд. долара.

Всъщност, едва 1.8% от тази сума ще са нови пари, а останалото ще е радикално преместване на ресурси от нуждите на дебелите граждани към други неща.

Икономиите от гориво за автомобили и самолети ще спестят на индустрията около 5 млрд. долара. Всеки затлъстял шофьор употребява около 18 допълнителни галона на година, според статистиката. Печалбата на авиолиниите пък може да се удвои.

Големите размери дрехи струват с между 10 и 15% повече. Това означава, че потребителите могат да спестят около 10 млрд. долара от дрехи.

Ако американците бяха по-слаби, щяха да ядат с около 150 калории по-малко на ден, което щеше да намали с около 6.5%, или 20 млрд. долара, продажбите на фермерите. Те обаче ще се справят като заменят някои култури със зеленчуци и плодове.

Медицинската цена на затлъстяването, или разходите за лекуване на болести като диабет и сърдечни проблеми, породени от него, са на стойност около 140 млрд. долара, или около 6% от всички разходи на системата. Ако нямаше дебели хора, цените на медицинското осигуряване щяха да паднат. Е, някои лекари щяха да загубят много, много пациенти.

Производителността на населението ще се увеличи, тъй като хората ще ползват по-малко болнични. Тук разликата във финансово измерение би могла да скочи до 257 млрд. долара.

Разбира се, хората, които си изкарват прехраната като продават хапчета за отслабване, фитнес програми и др. ще бъдат много нещастни. Тяхната индустрия се оценява на 55 млрд. долара на година.

Социалните плюсове на това да няма дебели хора са по-непредвидими. Статистиката показва, че слабите хора са по-добре платени, имат по-добри шансове за повишение, по-стабилни връзки и като цяло са по-щастливи. Можем ли обаче всички да сме по-добре платени и да бъдем повишавани. Според психолози, хората щяха да намерят нещо друго, за което да се дискриминират, като големината на носа и т.н...