Оборотът в търговския сектор по предварителни данни намалява през юли 2010 г. с 5.7%, в сравнение със същия месец на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Търговията на едро отбелязва спад от 4.6%. Висок ръст се наблюдава в търговията със селскостопански суровини и живи животни - 32.4%, поради сезонния и неравномерен характер на кампанията по изкупуване на зърнената реколта.

Определящо влияние върху общия индекс обаче оказва намалението в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и търговията с неселскостопански междинни продукти, съответно 4.4 и 5.0%, тъй като двете дейности формират около 65% от обема на оборота.

В търговията на дребно е регистрирано намаление от 4.8%. Търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия отбелязва ръст от 1.4%, а в търговията с текстил, облекло и обувки е отчетен незначителен спад от 2.8%. Голямо влияние върху общия индекс оказва намалението в търговията с автомобилни горива и смазочни материали - 4.7%, в търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита - 6.4%, и в търговията с компютърна и комуникационна техника - 9.6%, които заедно формират около 60% от обема на оборота.

В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт намалението все още е голямо - 20.2%, но продължава тенденцията на забавяне на спада. През юли 2010 г. оборотът нараства с 11.4% спрямо предходния месец в резултат на положителните темпове в основните търговски дейности.

Увеличението достига 13.5% в търговията на едро, 8.0% - в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт, и 6.6% - в търговията на дребно.

Оборотът в търговския сектор за периода януари - юли 2010 г. намалява с 13.3% в сравнение със същия период на 2009 г. Спад е отчетен и в трите търговски дейности, но се запазва тенденцията на забавянето му.

В търговията на дребно и в търговията на едро отрицателните темпове са близки, съответно 9.6 и 12.7%, а в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт намалението достига 31.0%, сочат данните на официалната статистика.