Китай в момента е в процес на преразглеждане на списъка си с чуждестранни инвестиции с цел разширяване на броя на секторите, в които те се насърчават или са позволени, е заявил високопоставен държавен служител, цитиран от Reuters.

Директорът на Отдела по чуждестранни инвестиции към Министерството на търговията Лиу Яджун е заявил на пресконференция в Шанхай, че ревизираният списък ще намали броя на секторите, които са ограничени или напълно забранени за чужди инвеститори.

Лиу е поредният високопоставен китайски държавен служител, който напоследък уверява чуждестранните инвеститори в подобно нещо. В последните седмици оплакванията на чужди политици и ръководители на компании, че Китай не отваря пазара си, както е обещал при присъединяването си към Световната търговска организация през 2001 г., се увеличават.

"Надяване се, че чуждестранните инвеститори и чуждестранните компании ще дадат обективна оценка на китайската инвестиционна среда. Отварянето на Китай не може и няма да се промени," казва Лиу.

"Китай приветства чуждестранните инвестиции, но те трябва да бъдат взаимноизгодни, за да бъдат продължителни."

Пекин публикува списък, в които подробно се изброяват секторите, в които чуждестранните инвестиции се насърчават, позволяват, ограничават или пък са забранени. Периодично списъкът се обновява.

Вице-президентът на Китай Си Дзинпин обяви миналата седмица, че Китай ще се отнася справедливо с чуждестранните компании и има за цел да стане най-привлекателната дестинация за чуждестранни инвестиции.

Европейски и щатски компании обаче изразиха опасения по отношение на това, което мнозина определят като отстъпление в реформите.

Търговската камара на Европейския съюз в Китай обяви по-рано този месец, че компаниите, които членуват в нея са сблъскват с редица бариери при стъпването им на китайския пазар, които им пречат да се конкурират при равнопоставени условия с местните компании.