Модерното още не е достигнало до страната на Карпатите. Там властват фатализъм и корупция. Порядките няма да се сменят докато всеки гледа как да си осигури някаква, макар и малка, благинка - пише публицистът Ян Конефке.

В бъдеще румънците не трябва да се ръководят от примиренческата мъдрост "Такъв е животът", а от призива „Yes we can", подхвърли неотдавна американският посланик в Букурещ. Това е напълно добронамерен съвет. Но колкото и населението да се оплаква от ситуацията в своята родина, в действителност по-голямата част от него, освен че не може да си представи никакви други обществени порядки, няма и желание за промяна на статуквото.

Това важи естествено най-вече за политическата класа. Малко преди апела на американския посланик Конституционният съд обяви за противозаконна създадената под натиска на Европейския съюз "Служба за проверка на доходите", не на последно място и поради това, че в нейната мрежа бяха попаднали и някои от съдиите. Депутатите пък от своя страна използваха това решение на съда като претекст за да гласуват нов закон, който окончателно връзва ръцете на институцията за борба срещу корупцията. Почти никой не реагира срещу този произвол, най-малко пък телевизионните канали на добралите се по тъмни пътища до пари, власт и влияние телевизионни магнати.

В същото време тъкмо през дни правителството взе решение за драстични мерки за икономии с оглед на катастрофалния бюджетен дефицит. Вярно, че хазната е празна, но това е не само последица от лошия мениджмънт, а преди всичко от ширещата се корупция. Списъкът на греховете е огромен.

Към тях спадат приватизации, които донесоха на държавата пълна загуба, но бяха толкова по-рентабилни за управляващите политици. Обществени поръчки, които отиваха в ръцете на фирми, чиито притежатели са пак политици или техни роднини и приятели. Една система на клиентелизъм, която разду държавния апарат за да се осигурят добри доходи на партийни съмишленици и други протежета. Компетентността на играе никаква роля.

Старото време не си е тръгвало...

Подобаващо неефективно работи и администрацията. Укриватели на данъци с добри връзки са щадени от властите или дори получават "вътрешни"информации от самите данъчни служби. Корупцията обаче не е ограничена само сред олигархията. "Бакшиш" взимат лекари, болничен персонал, учители. Собственици на вили се подпомагат със социална помощ, а уж-слепи получават инвалидна пенсия, докато не бъдат спипани, че умело кормуват зад волана.

Една голяма част от обществото си чопли фантазията как да измами държавата и живее нагло в унисон с мотото "Yes we can". Цялата тази нагласа е гарнирана и с една голяма изостаналост. Щом като 42 % от жителите на Румъния вярват, че слънцето се върти около Земята , а 30 % смятат, че първобитните хора били съвременници на динозаврите, лесно може да се разбере, става ясно, защо проектът за модерно просвещение на обществото се натъква на огромни трудности.

Толкова по-малко учудващо е, че 41% от анкетираните биха избрали Чаушеску за президент, ако можеше да се яви на избори. Това което дава импулси на анархията е пошлостта и провала на правораздаването. Това е правосъдие, което само е затънало в тресавището на облаги и корупция. Подобно тресавище много трудно може да се пресуши, освен ако някой не вярва в приказките за барон Мюнхаузен.

Източник: Дойче Веле