Управители на болници в цялата страна подават на 4 октомври колективно искове срещу НЗОК в Софийски градски съд. Исковете са за дължими суми от НЗОК за оказана болнична помощ по клинични пътеки. Решението беше взето днес на открито заседание на Управителния съвет на Националната асоциация на лекарите от болничната помощ.

Засега съгласие да внесат съдебни искове срещу касата са заявили повече от 40 болници в страната, съобщи председателят на асоциацията Динчо Генев. Забавените суми за март, април, май и юни са в размер на 125 млн. лв.

На извънреден събор на БЛС на 17 септември Асоциацията на лекарите в болничната помощ ще предложи 4 октомври и за дата за провеждане на национален протест на лекарите. Председателят на асоциацията обясни, че директорите на болници са задължени да подадат съдебни искове за дължимите суми за извършена дейност, защото в противен случай извършват престъпление, тъй като може да им бъде потърсена отговорност за безстопанственост и нанасяне на финансова вреда на лечебното заведение.

По думите на Генев основният проблем при подаването на исковите молби е изискването за внасяне на държавна такса в размер на 4 процента от исканата стойност, която в последствие ще бъде възстановена, но при сегашното финансово положение на болниците им е трудно да съберат дори тази сума.

Източник: БНР