Държавата и производителите на ракия ще опитат да защитят пред Европа марка "Българска ракия". Ако това стане напитката ще стане с 2 лева по-евтина.

Това е било обсъждано на среща при вицепремиера Симеон Дянков, който е възложил на Министерството на икономиката да проучи как Гърция и Франция са успели да защитят свои марки.

Ако България успее да регистрира марката "Българска ракия", държавата ни ще получи 50% по-ниска ставка за акциза на ракията и един литър ще е по-евтин с около 2 лв. Според изданието това е можело да стане преди 3 години, тъй като има директива на Европейския съюз, но две наши правителства не са се възползвали.

"Има европейска практика за акцизни облекчения на продукти от национално значение. Франция и Гърция извоюваха "традиционният ром" и "анасоновите напитки" - узо, да се облагат с 50% по-нисък от стандартния акциз", казва Пламен Моллов, шеф на Националната лозаро-винарска камара.

През 2010 година акцизът за ракията у нас е 1100 лева за един хектолитър.

Вчера пък министърът на земеделието Мирослав Найденов обяви, че ще се работи по стандарт за виното, тъй като в момента производителите влагали в напитката много подобрители и оцветители. След въвеждането на стандарта виното ще може да се прави само от грозде.

Източник: в-к „24 часа"