Американски експерти ще дойдат у нас, за да подпомогнат митническата администрация. Това заяви посланикът на САЩ Джеймс Уорлик след среща с директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов вчера.

От думите на дипломата стана ясно, че в миналото е имало проблеми с корупцията в рамките на митниците и е дошъл моментът за справянето с това предизвикателство.

Според Уорлик е важно правителството да предприеме мерки, за да се съберат всички приходи в секторите на горивата, алкохола и тютюневите изделия. Уверен съм, че е налице политическата воля от страна на правителството за справянето с тези проблеми и за събиране на приходите, заяви още дипломатът.

Танов допълни, че по време на срещата с посланика са обсъдили проблемите преди структурната реформа в митниците и трудностите от политическо и техническо естество.

Не се чувствам "заобиколен" от алкохолните производители по повод срещата между тях и премиера Бойко Борисов, но я приемам като атака от тяхна страна срещу наредбата, която регламентира поставянето на измервателни уреди в данъчните складове, заяви Танов.

Той изрази убеждение, че наредбата за специфичните изисквания и контрола, осъществяван от митническите органи върху средствата за измерване на акцизни стоки, няма да бъде отменена и ще влезе в сила. Така ще има увеличение на приходите по отношение на акцизите, допълни митническият шеф.

По думите му две правителства досега не са изготвили такива правила и законът "беше мъртъв". Според Танов след гратисния срок лицензите на всички, които не отговарят на наредбата, ще бъдат отнети. Всички 18 фирми, които обжалват документа в съда, сигурно живеят с надеждата, че нещата ще продължат по стария начин, коментира Ваньо Танов.

Той бе категоричен, че от страна на Агенция "Митници" няма проблем с взаимоотношенията с МВР. Танов допълни, че бившият му заместник Красимир Николов се е разделил с поста си заради това, че "му дойде до гуша една година той и семейството му да бъдат атакувани".

Прилепяни му бяха различни прякори и ако не бяха тези непрекъснати атаки в медиите, той още щеше да е заместник-директор, добави Танов. Шефът на звеното заключи, че не се оплаква от липса на политическа подкрепа.

Източник: в. Стандарт