Незначителни поскъпвания и дори понижения на цените, както и нови отстъпки, са промените, които застрахователните дружества правят с новите си тарифи по застраховка гражданска отговорност, сочи проучване на Insurance.bg. Обновени цени и условия до момента обявиха по-малко от половината застрахователи и по всичко личи, че прогнозираното поскъпване до 600 лв. на средната цена на ГО се отлага.

„За поскъпване се говори гръмко, защото всички застрахователи го желаят, но в момента преобладава страхът от загуба на клиенти", съобщи за Insurance.bg Ясен Христов, съдружник и управител в застрахователния брокер SDI. Той напомни за няколко великденски промоции с удължени на няколко пъти срокове, които ще продължат да важат поне до октомври.

Нови цени в посока надолу още през юни обяви ЗД Уника. Намалението от около 5% засегна и товарните автомобили и автобусите. В същото време обаче компанията оскъпи разсроченото плащане до 10% при две вноски и над 20% при четири вноски.

От август цените са нови при ЗАД Армеец и ДЗИ Общо застраховане. При ДЗИ сериозно оскъпяване от 16% има при гражданска със зелена карта за товарните автомобили и около 30% за автобусите. Успоредно с това и двете компании въведоха нови облекчения и отстъпки.

Армеец приложи намаленията си и по застраховките със зелена карта, а ДЗИ започна да прави 33% отстъпка за юридически лица и 6.5% за физически лица от населени места извън рисковите градове София, Пловдив, Варна, Перник и Благоевград.

От 10 септември са в сила и новите тарифи на Булстрад и ЗК Български имоти. Булстрад въведе минимални увеличения от по няколко лева, главно при автомобилите с двигатели над 2 000 кубика. Обратно - Български имоти намали цената на застраховките за автомобили с над 2 500 куб.см., за сметка на поскъпване при по-маломощните. И при двете компании съществено увеличение имаше само при едрогабаритните возила. В Български Имоти например, застраховката на автобус с над 40 места поскъпна с над 145%.

С до 10% по-високи цени за леките коли възнамерява да въведе ЗД Бул Инс от 1 октомври, заяви за Insurance.bg изпълнителният директор на дружеството Стоян Проданов. Компанията ще въведе диференцирани тарифи на териториален принцип и ще разнообрази допълнително условията с нови бонуси.

Нови тарифи планират и Евроинс, но не се ангажираха с конкретен срок и параметри на бъдещата промяна. Промяна няма и в цените и условията на компанията с най-голям дял в гражданската отговорност - Лев Инс.