"Спешно сме се заели с разрешаването на проблема с обхвата на гражданската отговорност", заяви Борислав Богоев, заместник председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор" по време на форума „Предизвикателства и перспективи пред застраховането в България", който се организира от вестник Пари и ВУЗФ.

Текат постоянни срещи с институциите и застрахователните компании на експертно ниво, непременно трябва да се повиши отчетността и да се минимизират грешките при въвеждането на данни, стана ясно от експозето на Богоев. Над 20% са регистрираните автомобили без застраховка, но от участвалите в пътнотранспортни произшествия автомобили, незастраховани са едва 1.28%.

На второ четене е била приета наредбата за обмен на данни между МВР, КФН и Гаранционния фонд, който би трябвало да възпрепятства и ограничи застрахователните измами с автомобили, съобщи още Богоев.

От комисията са изготвили и таблица за експониране на Директивата „Платежоспособност ІІ" с действащият в момента Кодекс за застраховане. Резултатите от сравнението ще определят дали ще има промени в кодекса, или ще се пише нов.

Източник: Insurance.bg (На снимката Борислав Богоев, заместник председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор" в КФН)