С тържествено заседание на Столичния общински съвет ще бъде отбелязан Деня на София, съобщиха от Столичната община. Днешният ден на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов е обявен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 година.

На тържественото заседание ще бъдат връчени шестте звания "Почетен гражданин на София", дадени с решения на Столичния общински съвет от септември миналата година до септември тази година.

Със званието "Почетен гражданин на София" ще бъдат наградени писателят акад. Антон Дончев, скулпторът Величко Минеков, основоположникът на Софийски исторически музей Магдалина Станчева, Никола Костадинов - учредител на Съюза на парашутистите и носител на 17 ордени и медали, проф. Станко Киров - онколог, Цунехару Такеда - посланик на Япония у нас. Всички носители на званието ще присъстват на заседанието на Столичния общински съвет.

В 11.30 ч. пред църквата "Света София" ще се състои традиционният тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на град София. На нея ще присъствя и премиерът Бойко Борисов.

В 19.00 ч., в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Тази година спектакълът е под мотото "София - столица в културно съжителство на етносите". Режисьор е Борис Радев, а водещ - актьорът Мариус Донкин.

Наградите на Столична община се връчват в седем области - литература, театър, музика, изобразителни изкуства, кино, архитектура и журналистика.

Връчва се и Специална награда за цялостно творчество, изключителни постижения и принос в областта на културата. Наградите се присъждат на конкурсен принцип, по една във всяка област и са под формата на грамота и парична награда от 2 000 лв., а за специалната награда - статуетка и награда от 5 000 лв.

В програмата на спектакъла ще участват етно групата "Вакали", ромският танцов състав "Шукарипе", солистът на Националната опера и балет Росен Канев, артистите от музикално-драматичен театър "Кадрие Лятифова" - Кърджали, арменски танцов състав "Гарабнер", вокална формация за еврейски

песни "Дулсе канто" с ръководител Лика Ешкенази и фолклорен ансамбъл "Филип Кутев".

Наградите на Столична община се връчват от 2001 г. в различните области, а от 2007 г. е приет нов статут, с който се учредява и Специалната награда за цялостно творчество.

Номинациите тази година се приемаха до 5 юли от творчески съюзи, сдружения, неправителствени организации и медии. Номинациите бяха в пет области - Театър, Изобразителни изкуства, Кино, Архитектура и Журналистика.