Международният валутен фонд (МВФ) не изключва отпускането на допълнителни заеми на Гърция, ако икономиката на страната не може сама да събере средства на търговските пазари, посочва авторитетното американско издание "Уолстрийт джърнъл", цитирайки анонимен източник.

"Вече предоставената финансова подкрепа на Гърция не изключва сама по себе си допълнителни споразумения с МВФ, след като изтече след три години", заяви източникът, запознат с този въпрос.

Информацията за отпускането на нов заем се появи ден след като гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину посети Лондон, Париж и Франкфурт, в опит да убеди инвеститорите да изкупуват дългосрочни облигации и подчерта стъпките на кабинета за намаляване на външния дълг. Гръцката икономика беше близо до банкрут по-рано тази година заради огромния бюджетен дефицит.

Балканската страна беше спасена с огромни заеми от МВФ и съседите от еврозоната. Вчера Папаконстатину изключи възможността за преструктуриране на гръцкия национален дълг и заяви, че неговата страна няма да просрочва лихви по дълговете, като преди такъв ход би бил катастрофален ще повлияе на останалата част от еврозоната.

Източник: БГНЕС