Телман Исмаилов, бившия собственик на Черкизовския пазар в Москва, планира да построи най-големия хотелски комплекс в Русия за Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г., информира „Ведомости".

Проектът ще струва на компанията на Исмаилов AST Group повече от 1 млрд. долара, според изданието, което цитира Станислав Ивашкевич, от CB Richard Ellis.

Комплексът на име Содружество, ще се разпростира на площ от 24.6 хектара и ще разполага с 5 500 стаи. AST Group също така планира да построи хотел със 150-стаи в Имеретинската долина, близо до Сочи, като обектът ще бъде на площ от 0.98 хектара.

Двата хотела трябва да започнат да работят до юни 2013 г., според изданието, което се позовава на документи от Olympstroy, държавната агенция, която отговаря за строителството свързано с Олимпийските игри.

Черкизовският пазар, който е известен с расистките атаки над емигранти, пожари и престъпност, беше затворен през миналата година по разпореждане на органите за защита на потребителите. Исмаилов впоследствие прекара няколко месеца в чужбина.

През 2008 г. Исмаилов отвори хотел Mardan Palace в Турция като проектът беше на стойност 1.4 млрд. долара.

Миналия декември министър-председателят на Русия Владимир Путин заяви, че бизнесмените, които разполагат със средства, трябва да ги инвестират в Русия, посочвайки като пример строенето на хотели в Сочи.