Гръцката икономическа криза излъчи поне един печеливш. Това е охранителният сектор. Все повече банки и собственици на фирми и магазини ангажират охранителен персонал, инвестират в алармени инсталации и наемат бронирани автомобили. "Никога в Гърция не е имало такава ситуация", подчертава Сакис Цаукис от охранителната фирма "Pyrsos Security". "Преди можехме да ходим спокойно навсякъде, да спим при отворен прозорец. Сега ни е страх", добавя той.

Оборот в размер на милиони

Криминалната статистика потвърждава това. Миналата година са били регистрирани 80 000 обири, което е с 30 000 повече, отколкото през 2005 година. С оглед на огромните държавни дългове гръцките фирми нямат доверие на полицията - според тях тя вече не е в състояние да гарантира сигурността им. След като сега бюджетът на обществено-правния сектор бива орязван все повече и повече, вместо да разчитат на полицията фирмите предпочитат да назначават частни охранители.

С 90 млн. евро оборот британската G4S е най-голямото в Гърция охранително предприятие. Миналата година фирмата реализира увеличение на оборота с цели 12 процента, а за тази година се очаква още по-голям скок поради нарастващата нужда от този вид услуги. На добри печалби се радва и фирмата на Сакис Цаукис - миналата година оборотът на "Pyrsos Security" се е увеличил с 22 процента на 16 млн. евро, а за тази година се очаква увеличение от 25 процента.

Банките отвръщат на удара

Фирмата на Цаукис залага на нови клиенти главно от банковия сектор - с оглед на растящия брой банкови обири. "Банките са най-добрите клиенти, които бихме могли да имаме", казва Сакис Цаукис. Поради това той дооборудва фирмата си с бронетранспортьори, които издържат дори на откоси от AK-49 - едно от любимите оръжия на гръцките обирджии.

Източник: Дойче веле