Китайските власти няма да предприемат решителни мерки за ускорено повишаване на курса на юана спрямо долара и останалите валути до края на следващата година, прогнозира по-голямото мнозинство от 1408 анкетирани от агенция "Блумбърг" инвеститори, анализатори и дилъри.

Около 70% от запитаните прогнозират ревалвация на юана с по-малко от няколко процента за този период и почти никой не очаква скок, аналогичен на този довел до укрепването на юана с 20% през 2005-2008 г.

Мнозинството експерти прогнозират, че Китай ще се превърне в най-голямата икономика в света през следващите две десетилетия, но единно мнения дали това ще навреди на икономиката на развитите страни или не за момента няма.

От една страна, икономическият растеж на Китай осигури на останалите страни голям пазар, но редица инвеститори се страхуват, че бързият подем на КНР създава проблеми на пазара на тура на конкурентите му.

Освен това една четвърт от запитаните смятат, че усилването на Китай ще доведе до рязък скок на цената на петрола и останалите енергоносители, както и на земеделските продукти.

Над половината от анкетираните са дали оптимистична оценка на дългосрочните инвестиции в Китай. През април-юни Китай изпревари Япония е зае второ място в света по обем на БВП. Страна е вторият по-големина търговски партньор на САЩ.

Източник/БГНЕС