До 2020 година България да има изградени 7 магистрали и качествени първокласни пътища, предвижда правителството. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на Третата национална конференция за пътищата.

За следващия програмен период - 2014-2020 година, България ще преговаря за пътища 4 млрд. лв. по оперативната програма "Транспорт" и 1 млрд. лв. по програма "Регионално развитие".

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев представи състоянието на актуалните пътни проекти у нас, допълва БНТ.

Той отново подчерта амбицията на правителството до края на мандата да бъдат завършени 3 магистрали. Плевнелиев е оптимист, че магистрала "Люлин" ще бъде завършена в срок и България няма да загуби и лев от европейското финансиране.

По думите му няма да се наложи и изготвянето на нови проекти за доизграждането на "Тракия". Работна група вече действа и по "София - Калотина".

В досегашните разчети отсечката София - Калотина е заложена като участък от магистрала "Тракия". Ако сега обаче се започне работа в тази посока, завършването на "Тракия" сериозно ще се забави. Затова пътят за Калотина остава самостоятелна магистрала. Магистралата ще има четири основни лота.

„София - Калотина не е само този участък 48 киломера от София до Калотина, а тя ще включва и т.нар. западна тангента, защото София има един изключително сериозен проблем - там, където ще дойде Люлин, ще дойде изключително жестоко стълпотворение на коли и камиони, задръствания.

В магистралата ще бъдат включени и северната и източната тангента на София, като целта е трафикът от магистрала "Люлин" да заобикаля столицата по пътя към Хемус и Тракия", каза Пленелиев.

Стойността на проекта е около 400 млн евро. Амбицията на строителния министър е поне първите два лота от аутобана да се финансират по оперативната програма "Транспорт" за периода 2007-ма - 2013-та година.

Това е малко висш пилотаж, България е крайно време да покаже, че владее и висш пилотаж в усвояването на еврофондовете, заяви министърът

Министър Плевнелиев подчерта, че строежът на магистрала Люлин се ускорил "феноменлано" и вече е завършена на 80%. Той допълни, че лично ще посети южната дъга на пътен възел Даскалово, за да е увери дали фирмата - изпълнител ще спази обешанието си да пусне движението до края на седмицата.

Източник: БНР, БНТ