Е-Academy и Webit Ambassadors Honorary Board стартираха международен онлайн експеримент за измерване на влиянието на хората в интернет - Webit Most Influential People Online in CEE.

Инициативата се реализира с подкрепата на лидерите в дигиталния, интернет и маркетинг бизнес в света - IAB Europe, European Association of Communication Agencies, MMA Global World Federation of Advertisers . Измерването продължава до 18 октомври.

Целта на експеримента е да намери най-влиятелните онлайн лидери от Централна и Източна Европа. Организаторите на мащабния проект вярват, че влиянието е много повече от събирането на формален брой приятели, последователи и фенове в мрежата. Влиянието означава всички те да бъдат активирани и мотивирани към конкретно действие.

Междинните резултати от измерването показват, че българи оглавяват първите две позиции на най-влиятелните хора онлайн в Централна и Източна Европа. Като индикатор за реалното им влияние е заложено популяризирането на предстоящото издание на форума за дигитална индустрия - Webit 2010. Класирането им може да бъде проследено в реално време на http://influence.webitexpo.com.

В края на експеримента петимата най-влиятелни онлайн хора в Централна и Източна Европа ще получат титлата „webit консул" за период от една година.

„Програмата Webit Most Influential People Online ще даде цялостен поглед върху онлайн лидерството в региона и ще потвърди идеята, че влиянието е много повече от едни клик. Да влияеш, означава да накараш хората да действат след твоята покана - да въздействаш онлайн на поведението на тези, които те следват", каза Пламен Русев, председател на организационния комитет на Webit и председател на борда на е-Academy.

Критерии за измерване на резултатите:

Резултатите от експеримента Webit Most Influential People Online се измерват по броя на уникалните посещения на последователи към съдържанието на сайта http://influence.webitexpo.com, както и по броя на хората, към които участниците са отправили покана да се регистрират за конференцията webit 2010. Под внимание се взимат още нивата на влияние до над пета степен - напр. лидерът мотивира своите последователи да се регистрират, а те от своя страна активират други хора да направят това. Всеки клик е равен на една точка, а всяка потвърдена и платена регистрация за форума wеbit 2010 носи 10 точки.