Новият закон "Кушлев", който ще бъде представен в парламента в окончателен вариант на 16 октомври, крие заплахи и за хора от властта. При това комисията, кръстена на председателя си проф. Стоян Кушлев, ще отнема незаконно придобито имущество, без да чака произнасянето на осъдителни присъди от три инстанции, както е сега.

В момента при внасяне на обвинение от прокуратурата е възможно само да се запорират пари и имоти. С промяната, на която Венецианската комисия каза вече своето принципно "да", клиентите на 72-годишния професор и екипа му вероятно ще се увеличат, а времето, необходимо държавата да се сдобие с придобитото по незаконен начин имущество, ще се съкрати доста.

Досега комисията "Кушлев" е наложила запори за 597 млн. лв., водят се съдебни дела за 190 млн. лв., а отнетото имущество с решение на съда е за около 20 млн. лв. След законодателните промени всеки, който не може да докаже откъде има дадена "значителна сума", попада на мушката на Кушлев.

Сергей Станишев може да се окаже сред клиентите на комисията "Кушлев" след приемането на новия закон за отнемане на незаконно придобито имущество. Според текста производства и запор на имотите могат да се налагат, ако в годишните декларации в публичния регистър на Сметната палата бъдат установени несъответствия с данните, записани в Националната агенция по приходите.

За две години - от 2007 до 2009, в тази категория попадат 632 души от властта. Гафът на бившия премиер и соцлидер Станишев е, че не е декларирал 18 000 лв. от странична дейност. В списъка на забравилите да отчетат пари и имоти има представители на различни политически сили, показа проверка.

Двамата висши шефове на партия Ред, законност и справедливост - председателят Яне Янев и заместникът му адвокат Атанас Железчев, също са сред тях. Янев не е декларирал имот в Сандански от 57.5 квадрата, дарен от дядо му. Железчев пък е спестил две ниви от 3.76 дка и 8.83 дка. Едната е в с. Жельо войвода, а другата в с. Блатец.

Отделно в Блатец Железчев е пропуснал и пасище от 4.8 дка, сочат данните от изводите на Сметната палата по декларациите за 2009 г.

Скандалният кмет на община Гърмен Ахмед Башев също може да бъде погнат от комисията "Кушлев", защото е спестил в декларацията си имот от 737 квадрата в с. Рибново.

Според новия проект при явни разминавания в декларациите за "значителни суми" проверка ще бъде започвана и без да има обвинение срещу властниците.

Понеже не е ясно колко ще бъде прагът за начало на проверка, то обект на комисията могат да бъдат и доста хора от властта. Депутатът Лъчезар Иванов от ГЕРБ пък е пропуснал да обяви 87 000 лв. от друга стопанска дейност и 11 520 лв. от наем.

За други хора от властта задачата на Кушлев е далеч по-лесна, защото през последните 2 години срещу тях тръгнаха разследвания и вече им бяха повдигнати обвинения. Така варненският шеф на Общинския съвет в града Борислав Гуцанов, задържан при операцията "Медузите", не е декларирал свои дялове във фирма "Уейв шипинг" и на съпругата си във "ВМП-консултинг".

Независимо от това прокуратурата погна Гуцанов за престъпна група за сключване на неизгодни сделки с автобуси с цел лично облагодетелстване и с превишаване на служебното си положение. Бившият здравен министър Божидар Нанев не е декларирал участието на съпругата си в 2 фирми. Той обаче подаде оставка, а срещу него беше повдигнато обвинение за ощетяване на бюджета с 2.5 млн. лв. при доставка на лекарството тамифлу за свински грип.

Същото е положението и с бившия вече депутат от ДПС Гюнай Сефер. Той не е обявил, че притежава 10.9 дка в с. Муковец и 7.9 дка в силистренското с. Цар Асен. Човекът на Доган е подсъдим за далавера с път, при която заедно с колегата си Митхад Табаков са взели 374 000 лв. с фалшиви документи.

По-широките права на комисията "Кушлев" идват от разбирането, че мерките в новия закон трябва да бъдат засилени заради високата степен на корупция у нас и т. нар. специфични условия в страната, както са се изразили експертите от Венецианската комисия.

Източник: в. Стандарт