Преминала ли е кризата или тепърва престои нов спад? На този въпрос отговори бивша тенис надежда, сега анализатор във финансова институция в Ню Йорк.

Доник Арабян е роден в Пловдив. Играл е успешно тенис в България, след това е завършил финанси в Америка и преди три години е реализирал страстта си към инвестициите, като започва работа в хедж фонд. Фирмата умножава парите на богати инвеститори, като намира компании, чиито акции са подценени от пазара и инвестира в тях.

През декември 2007 година работата в хедж фонд е силно желана, а възнагражденията му позволяват да живее до офиса си в Манхатън. След шест месеца кризата променя всичко.

Портфейлът на фонда се свива от 1 млрд. до 100-200 млн. От 25 служители, на работа остават седем души. Офисът се мести на по-малко престижен адрес, а Арабян вече пътува всяка сутрин по един час от Куинс. Работата му обаче остава същата - да проучва хубави компании.

"Много компании казват, че всичко е фантастично, като се стигне до разговор по телефона, но като се видим лице в лице, разбираме, че не всичко е така розово както го представят", обяснява Арабян.

Близкото бъдеще остава неясно.

"Просто няма никакъв сигнал, че - да, свърши се с кризата, нещата ще станат по-добри и ние спокойно ще можем да анализираме и да инвестираме в дадени компании".

Мениджърите следят за сигнали за второ пропадане на пазара. Трийсетгодишният финансист добре помни напътствието на професора си, че ако иска да избегне големи спадове в живота си, трябва да се пази от кредити.

Доник обаче е оптимист за България и се надява един ден да се върне... и, може би, да отвори свой собствен хедж фонд.

Източник: бТВ