Представители на търговски банки от Македония бяха на работно посещение днес в Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) за обмяна на опит в прилагане на европейските програми за финансиране на проекти в областта на агробизнеса. Срещата се организира съвместно от Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП) и фонд "Земеделие". Тя бе открита от Заместник изпълнителния директор на ДФЗ Ангел Кинанов и председателя на УС на БАКЕП Красимир Киряков.

В рамките на работното си посещение в ДФЗ македонските банкери бяха запознати с опита на българската администрация в усвояването на средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. и предприсъединителната програма САПАРД, както и с разработените и прилагани досега кредитни линии между ДФ "Земеделие" и българските търговски банки за финансиране на проекти в сферата на агробизнеса. Групата е на обучение в България по линия Американската агенция за Международно развитие (USAID) като целта е представителите на търговски банки от Македония да добият опит в управлението на европейски проекти.

По време на срещата бяха дискутирани въпроси, свързани с трудностите пред кандидатите при осигуряване на финансиране от банките за проектите по отделните програми, процедурите и сроковете за кандидатстване, начина на определяне на размера на финансовата помощ за отделните бенефициенти и авансовите плащания по проектите.

Обсъдени бяха също възможностите за прилагане на схеми за рефинансиране на кредити от търговските банки по европейски проекти и опита на ДФ "Земеделие" в това отношение по програма САПАРД и ПРСР 2007-2013 г.

Посочено бе, че над 10% от всички проекти по програма САПАРД са били рефинансирани от търговските банки със средства от ДФ "Земеделие", което е един добър процент. Подобна схема - за рефинансиране на кредити, се прилага в момента и за Мярка 121- "Модернизиране на земеделските стопанства" от Програмата за развитие на селските райони.