Рискът от глобална война на валутите е "нисък", но подобно развитие не може да бъде изключено, заяви генералният директор на МВФ Доминик Строс-Кан след серия от намеси на централните банки.

Нараства недоволството, че някои икономически сили наливат средства в капиталовите пазари, за да направят износа по-евтин за сметка на съперниците си.

Строс-Кан подчерта, че възможните последствия от тотална война на валутите би трябвало да накарат страните да се замислят.

"Не мисля, че има голям риск от война на валутите", заяви Строс-Кан, като добави, че това е част от рисковете. "Мисля, че вероятността е доста ниска, защото всеки може да разбере, че прекалено големи конфликти ще имат негативни последствия. Въпреки това може да се случи".

Предишният ден бразилския финансов министър Гидо Мантега изрази недоволството си по повод на нарастването на бразилския реал и ефекта му върху ключовия за страната износ. "Въвлечени сме в международна война на валутите", заяви Мантега, като намекна, че може скоро да последва валутна интервенция.

Доларът падна с близо 25% тази година срещу бразилския реал. В същото време нараства напрежението между САЩ и Китай по повод на цената на юана, който според американската администрация е изкуствено подценен с 25 до 40%.

Очаква се сенаторите да гласуват за налагане на санкции срещу Китай, ако подцененият юан не се повиши спрямо долара.

Бившият служител на МВФ Морис Голдщайн и член на Института за международна икономика Петерсон посочи, че Фондът трябва да бъде обвиняван поне отчасти за нарастването на напрежението, защото "се е отказал от своите задължения на наблюдател, можете да правите каквото си поискате".

"Ако Китай може да се намесва и да манипулира обменния курс 7 или 8 години подред, защо да не го правят всички?"

Източник: БГНЕС