Търсенето напоследък значително изпреварва предлагането на имоти във Велико Търново. Цените на квадратен метър площ варират между 350 и 500 евро. Средните продажни цени в болярския град се движат между 420 и 490 евро на кв. м за ново строителство и между 350 и 400 евро на квадрат за панелки. Квадрат жилищна площ в стара масивна сграда в центъра на Велико Търново пък достига 460-550 евро.

"В момента на пазара в старата столица липсват атрактивни недвижими имоти. Купувачите, които имаха заделени пари в брой, бяха най-активни по време на кризата и добрите жилища и офиси бързо се изчерпаха", обяснява Тодор Тодоров от агенцията за имоти "ЕРА".

Той обясни, че все още апартаментите се предлагат на изгодни цени и със солидни отстъпки. При договаряне първоначално обявените цени падат с 10-15 %.

"Атрактивните имоти престояват на пазара по-малко от месец и се стига до сделка. Предлагането на жилища, които нямат толкова добри характеристики, остават непродадени по 5-6 месеца. Около 10-15 огледа са необходими на имот, докато се намери купувач за него", коментира Тодоров.

Проучване на брокерите сочи, че 90 на сто от купувачите в момента искат да се сдобият с жилище, за да живеят в него, а основният мотив за продажба на имот е необходимостта от пари в брой. Търсят се предимно малки по площ домове.

Инвеститорите пък са много предпазливи, бавно завършват започнатите проекти и все още се въздържат да стартират нови. Гладът за качествени жилища обаче се очаква да раздвижи строителството през идната година

Източник: Труд