Щатските индекси се понижиха вчера, след като инвеститорите се въздържаха от покупки преди корпоративните отчети, които ще започнат да излизат през следващата седмица, информира AP. Протестите в Европа срещу мерките за икономически ограничения подновиха опасенията по отношение на финансите на Стария континент и спомогнаха за това купувачите да стоят далеч от пазара.

Доларът продължи да се обезценява спрямо останалите валути, тъй като трейдърите очакват още действия от страна на Федералния резерв за сваляне на лихвите в САЩ. Цената на златото надхвърли 1 300 долара за тройунция.

Повечето сектори от пазара вчера записаха понижения, с изключение на енергийния, който отбеляза ръст на фона на поскъпващия петрол. Акциите на Schlumberger Ltd., Occidental Petroleum Corp. и други компании поскъпнаха, след като цената на суровия петрол скочи след като стана ясно, че щатските запаси са намалели през миналата седмица. Цената на петрола със срок на доставка през ноември нарасна с 1.68 долара до 77.86 долара за барел на Нюйоркската търговска борса.

Сезонът на отчетите за третото тримесечие започва на 7 октомври с финансовите резултати на Alcoa Inc.

До края на месеца остана само днешната сесия, а Dow Jones е на път да запише най-добрия си септември от 1939 г. насам с ръст от 8.2% досега. Индексът нараства само с 3.9% от началото на годината.

Dow Jones вчера се понижи с 22.86 пункта, или 0.2%, затваряйки на ниво от 10 835.28 пункта.

S&P 500 отчете понижение от 2.97 пункта, или 0.3%, до 1 144.73 пункта, докато технологичният Nasdaq загуби 3.03 пункта, или 0.1%, до 2 376.56 пункта.

Европейските пазари вчера отчетоха понижения, след като в Брюксел и в няколко европейски страни имаше демонстрации срещу мерките за икономически ограничения. Протестите породиха опасения, че страни като Испания няма да могат да наложат мерките необходими за намаляване на разходите си.

Цените на щатските държавни ценни книжа вчера се понижиха. Доходността на 10-годишните облигации нарасна до 2.50% в сравнение с 2.47% във вторник.

Участниците на облигационния пазар са все по-сигурни, че Федералният резерв ще се опита да раздвижи икономическата активност като свали още дългосрочните лихвени проценти. За да направи това ФЕД ще закупи още държавни ценни книжа, което ще повиши цената им и ще намали доходността им. Това също така ще обезцени още долара.

Златото вчера поскъпна с 2 долара до 1 310.30 долара за тройунция, ден след като цената на метала за първи път надхвърли 1 300 долара за тройунция.

Еврото вчера поскъпна до 1.3647 долара, което беше най-високото му ниво от средата на април. В късната търговия в Ню Йорк еврото се разменяше срещу 1.3643 долара, в сравнение с 1.3567 долара във вторник.