Девет дни след като Алесандро Профумо подаде оставка като главен изпълнителен директор на най-голямата италианска банка UniCredit SpA, на негово място беше назначен досегашният заместник-главен изпълнителен директор на финансовата институция Федерико Гицони.

Петдесет и четири годишният Гицони, който управлява дейността на UniCredit в Централна и Източна Европа, е бил единодушно избран от борда на директорите на банката.

С назначаването на Гицони в UniCredit се надяват да сложат край на вътрешните борби, които доведоха до напускането на Профумо.

Гицони, който има 30-годишен стаж в банката, започва като мениджър за връзки с клиентите в клон на банката в родния му град Пиаченца.

Гицони стана заместник главен изпълнителен директор през август и беше предпочетен да оглави банката пред четиридесет и пет годишният Роберто Никастро.

Банката ще запази стратегията си, е заявил Гицони след избора. "UniCredit е международна група с местно присъствие и възнамеряваме да се разрастваме в Европа," казва Гицони.

През 90-те години на миналия век Гицони е заместник главен мениджър на Лондонския офис на UniCredit, а по-късно е управлявал и Сингапурския офис на банката. През 2000 г. е избран да оглави полското подразделение на UniCredit във Варшава Bank Pekao, а през 2003 г. е назначен за ръководител на смесената компания, която управлява най-голямата турска банка Yapi Kredi SA.

Гицони е женен с две деца и колекционира писалки. Той е завършил Университета на Парма, откъдето има диплома по Право. Както и Профумо, Гицони е привърженик на футболния отбор Интер като двамата дори са присъствали на последния финал в Шампионската лига спечелен от Интер на 22 май в Мадрид.