Какви ще са настроенията на инвеститорите за търговията на БФБ-София през октомври? Прочетете следните коментари на трима представители от българския капиталов пазар:

Христо Дурев, брокер, Астра Инвестмънт

Проблемите пред българския капиталов пазар са ясни за всички участници и са широко дискутирани от представители на цялата инвестиционна общност. Октомври едва ли ще донесе някаква съществена промяна на статуквото, т.к. за решаването на тези проблеми се изисква много време.

Положителното от цялата ситуация е, че вече има заявено желание за някаква промяна от отговорните лица. Кога ще се случи това във времето, предстои да видим.

През изминалия месец станахме свидетели на изключително лош сигнал от една от основните компании на борсата - Холдинг Пътища, която нагнети огромно напрежение сред търгуващите.

Показа се, че нормативната уредба има пропуски и незабавно трябва да се коригира, т.к. при втори подобен случай е изключително вероятно да изгубим напълно доверието на чуждестранните инвеститори и борсата ни да остане в текущата си летаргия за един много дълъг период от време.

Конкретно за октомври не очаквам съществени изменения на индексите, поне до старта на публикуването на деветмесечните отчети. Смятам, че положителните сигнали от предходното тримесечие ще се затвърдят, което от своя страна ще активизира търговията в последните дни на месеца.

При липса на извънредни обстоятелства, смятам че през настоящия месец SOFIX твърдо ще преодолее границата от 400 пункта.

Благовест Крачев, брокер, ИП Карол

Не очаквам да станем свидетели на кой знае какви промени в търговията през октомври. Дори напротив - търговията през септември се отличаваше с по-голяма динамика и предполагам, че през текущия месец малко по малко ще затихва.

През октомври ще бъдат публикувани неконсолидираните отчети за третото тримесечие и смятам, че вече са започнали да се търгуват (и вероятно ще продължат и през месеца) очакванията за тях.

Едва ли ще изгреят нови звезди на хоризонта. Вероятно интересът ще остане към тези компании, които се търгуваха по-активно и през изминалия месец.

Даниел Димитров, портфолио мениджър, Реал Финанс Асет Мениджмънт

Септември бе неочаквано добър за водещите пазари в САЩ, Европа и Азия. У нас търговията бе раздвижена от промените в борсовите индекси и от някои корпоративни новини, но за съжаление кумулативният ефект бе неутрален, като SOFIX завърши месеца с минимално понижение.

Новината от вчера, че през второто тримесечие на годината БВП на страната ни е отбелязал първи ръст от началото на кризата може да подобри отношението на чуждите инвеститори към българската икономика и в частност към БФБ.

Започващият октомври дава надежда, че борсовите индекси у нас най-накрая ще се опитат да наваксат изоставането си спрямо тези на страните от региона и като начало да излязат на зелено през 2010 г. До края на месеца ще видим и неконсолидираните отчети на компаниите, които ще дадат представа за състоянието им в края на кризата. Малко вероятно е да станем свидетели на изненади, като отново експортно-ориентираните компании ще представят по-добрите резултати.

Влияние на българския пазар ще окажат и движенията на международните пазари. През следващата седмица започва новият отчетен сезон в САЩ, който също ще окаже влияние. Забавящият се ръст на световната икономика може да предизвика нов спад.

Ако добрите новини са повече, ръстовете от септември ще продължат, а у нас ще видим и SOFIX над ключовото ниво от 400 пункта. В противен случай няма да е изненада, ако бъдат тествани най-ниските нива за годината в рамките на 350-360 пункта.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!