Немските луксозни коли водят класациите за най-крадени застраховани автомобили, показва проучване на Insurance.bg. Има тенденция към поляризиране на кражбите в две крайности - на евтините возила и на супер луксозните лимузини и джипове.

BMW, следвано от AUDI са на първите места по кражби на скъпи коли според статистиките на повечето застрахователни дружества. Веднага след тях са Mercedes и Porsche.

Въпреки, че не всички застрахователи са склонни да споменат конкретни марки, всички те отчитат нарастване на кражбите в луксозния сегмент.

„Трикратно е нараснала квотата на щетите по риска кражба за скъпите автомобили от 2006 г. насам, обявиха от Дженерали България Холдинг.

Успоредно с това върви и друга тенденция.

„Кражбите се поляризират в две групи. Едните са на автомобили със застрахователна стойност до 12 хил. лв., а другите - на такива от 120 - 140 хил. лв. и нагоре", сподели доц. Стоян Проданов, изпълнителен директор и член на съвета на директорите на ЗД Бул инс.

Ако трябва да се споменат конкретни модели, на челно място най-вероятно ще попаднат джиповете Х5 и Х6 на BMW.

Възможностите за измами обаче са големи и в множество случаи няма реална кражба. Понякога се прави опит за отърваване от лизинговата тежест от финансово затруднени фирми и граждани или просто се преследват бързи печалби.