След като известната с благотворителността си нюйоркска богаташка Брук Астор умира през 2007 г., нейния четиристаен мезонет на Парк Авеню в Манхатън излиза на имотния пазар на цена от 46 млн. долара, което го прави един от най-скъпите апартаменти, пускани за продажба някога, пише Businessweek. Днес същият апартамент се предлага на относително изгодната цена от 24.9 млн. долара.

Дори и неспециалисти биха отбелязали, че Астор е имала лошия късмет да умре точно по време на срива на имотния пазар. Апартаментът й не излиза на пазара до май 2008 г. Година по-късно вече е било напълно невъзможно да бъде получена първоначалната цена.

В средата на десетилетието скъпите имоти в най-търсените сгради надеждно поставяха ценови рекорди. През юни 2007 г., предприемачът Хари Маклоу купува четириетажен апартамент в хотел Plaza за над 51 млн. долара, което е най-високата цена, плащана някога за апартамент в Манхатън.

Продавачите в Манхатън, Лос Анджелис, Маями и Лас Вегас са намалили цените на имотите си със стотици хиляди до милиони долари, за да привлекат купувачи, след като продажбите намаляха. Според Sotheby's International Realty, пазарът на луксозни имоти е достигнал дъно през 2009 г.

Тези намаления са направили цените на някои имоти изгодни в сравнение с други такива в същите сгради или квартали, където цените може да са паднали с до 40% от върха до дъното. Въпреки това, в случаите, когато първоначалната цена е била прекалено амбициозна, дори и мултимилионно намаление може да недостатъчно, за да бъде осъществена продажба.

Няколко месеца след като имотната агенция Corcoran пуска на пазара апартамента на Астор на цена от 46 млн. долара, цената е намалена до 34 млн. долара. Друга агенция поема продажбата през 2009 г. и намалява цената му до 29 млн. долара. Имотът в момента се продава за 24.9 млн. долара. Повече от две години след като излиза на пазара апартаментът все още не е продаден. Има и други такива случаи. На същата улица друг мезонет също стои на пазара от 2007 г. Неговата цена е била намалена с повече от половина до 15.9 млн. долара, в сравнение с 36.5 млн. долара. В САЩ има десетки подобни примери.

Повече от големите намаления в цените на луксозните жилища, струващи над 5 млн. долара, са в Ню Йорк, според имотните сайтове Streeteasy.com, Trulia.com и Zillow.com.

Според StreetEasy.com през третото тримесечие на пазара е имало над 315 оферти за жилища с цена от над 10 млн. долара в Манхатън. Цените на около една пета от тях са били намалявани, а средното намаление е с 11.8%. Цените на само 4% от офертите са били увеличени, като увеличението е било средно с 8.9%.

През последното десетилетие средното намаление на цените на имотните оферти в Манхатън е било 3.7%, според проучване на Miller Samuel.

Според Miller Samuel луксозните имоти е по-вероятно да бъдат надценени когато излизат на пазара, тъй като те често са уникални и трудно могат да бъдат сравнени с други.

Преди апартаментът на Астор да излезе на пазара на цена от 46 млн. долара през май 2008 г. дизайнерката Вера Уанг продава сходен апартамент в същата сграда за 33.6 млн. долара през януари 2008 г.

В Маями едно от най-големите намаления е на апартамент, чиято цена е била свалена с 6 млн. долара до 16 млн. долара. Първоначално имотът е бил предложен за 22 млн. долара през 2008 г.

Най-намаленият апартамент в Лас Вегас е мезонет в Park Towers, чиято цена е била 20 млн. долара през 2008 г., преди цената да бъде свалена до 15 млн. долара през 2009 г. В момента той се продава за 11.7 млн. долара, или 58% под първоначалната му цена.