По данни на системата за агропазарна информация /САПИ/ обработваемата земеделска земя в България е 3.49 млн. хектара. До 2004 г. пазарът на земеделска земя бе слаб и неатрактивен, цените изключително ниски. Предлагането бе повече от търсенето.

С преговорите за членство на България в ЕС и перспективите за финансиране на зeмеделието по силата на Общата селскостопанска политика, тенденцията се обърна. Пазарът на земеделски земи се активизира, търсенето на по-големи масиви земеделска земя многократно надвиши предлаганото, но цените останаха ниски в сравнение със средните цени в ЕС. Създадоха се първите дружества със специална инвестиционна цел /АДСИЦ/, които купуват земеделска земя, окрупняват я и отдават за обработване на арендатори.

2009 г.- годината на кризата

Изключително активен стана пазарът на земя с влизането на България в ЕС от началото на 2007 г. И тази тенденция продължи до края на 2008 година, когато средната пазарна цена на земята достигна 280 лв. на декар. Икономическата криза през 2009 г. обаче отново обърна тенденцията. Тя принуди много собственици да продават земеделска земя, за да решат собствени финансови проблеми.

Но пазарът е вече променен - изискванията на купувачите към терените и структурата на земеделската земя са все по-големи. Търсят се по-големи масиви, при това плодородни. Цените на земята все още остават много по-ниски от средните за ЕС.

Състоянието на пазара на земя през миналата година според Светла Боянова, заместник-министър на земеделието, изглеждаше така:

„Сключени са 110 хил. сделки за 1 млн. декара земя, като в сравнение с 2008 г. сделките са по-малко с 15 на сто, а продадената земя е намаляла с 34 на сто. Средната пазарна цена на земи със селскостопанско предназначение за 2009 г. е 297 лв. на декар, което представлява спад с 5 на сто от равнището на цените през 2008 г."

Земеделската земя в Добруджа е най-атрактивна

Официалните данни за покупко-продажбата на земеделска земя показват, че за трета поредна година най-активен е пазарът на земя в плодородната средна част на Северна България. През 2009-та там са сключени 32 хил. сделки за около 280 хил. декара земя. Но равнището на цените е с 34 процента по-ниско в сравнение с 2008 г. Средната пазарна цена на декар е около 300 лв.

Най-стабилен е пазарът на земя в североизточната част на страната, в Добруджа. Средната пазарна цена тук е най-високата за страната - 343 лв. на декар. И рентата, която получават собствениците на арендувана земя, е най-висока.

Не особено активен е пазарът в планинската Северозападна България, въпреки че и там броят на покупките на земя расте. Активизира се търсенето и в Югоизточната част на страната. Там през 2009 г. сключените сделки са с 5 на сто повече от 2008-а.

Най-слабо развит е пазарът на земи в Югозападна България. Поради планинския характер продадената земя е 3 пъти по-малко, а рентата е най-ниска за страната - 80 лв. на декар.

Как ще изглежда пазарът през 2011 г.

Прогнозите за развитие на пазара на земеделска земя през 2011 година стават по-оптимистични, засилва се тенденцията на окрупняване на земята. Интересът идва и от това, че България подготвя своите предложения за развитие на земеделието и финансирането му по силата на Общата селскостопанска политика на общността за следващия програмен период - 2013 - 2020 г. Според Борислав Петков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи, от средата на годината пазарът на земеделска земя е станал по-активен. Свободният финансов ресурс след продажбата на реколтата арендаторите са вложили в покупка на земя.

„Очаквам традиционно месеците от август докъм декември да са най-активните за покупко-продажба и арендуване на зeмеделски земи - допълва Петков. - Наблюдаваме засилен интерес в това отношение - над 25 процента повече са заявките за арендуване на земеделска земя спрямо миналата година."

Източник: БНР